Σύλληψη, σχεδιασμός και κατασκευή ενός τοίχου, ο οποίος απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές, όπως αυτές προκύπτουν σε σχέση με μία αναφορά.
O τοίχος αποτελεί για την αρχιτεκτονική πρωταρχικό δομικό και συνθετικό στοιχείο. Δια-χωρίζει εσωτερικό και εξωτερικό, ιδιωτικό και δημόσιο, κλειστό και ανοιχτό και σηματοδοτεί την σχέση του κτηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο τοίχος ορίζει και παράγει χώρο, αποτελεί κυρίαρχο διαμεσολαβητή, σημαντικό φίλτρο και ταυτόχρονα όριο. Προσδιορίζεται από τις αρχές firmitas/venustas/utilitas και συχνά στην επιφάνειά του αντανακλώνται όχι μόνο οι κατασκευαστικές/μορφολογικές/λειτουργικές αντιλήψεις και δυνατότητες της κάθε εποχής, αλλά και οι ιδεολογικές.

Πολυξένη Μάντζου
Οικοδομική V & VI 2010-11 - Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

16/11/10

ΟΜΑΔΑ 1_ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ








2 σχόλια:

Πνιγούρα Μαρία είπε...

Θεωρητικά η προσπάθεια είναι καλή, αλλά πιστεύουμε πως επιδέχεται βελτίωση όσον αφορά στην κοινωνική και πολιτιστική σημασία που θέλετε να δώσετε στον τοίχο. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε σημαντικό ο τοίχος να είναι ενδεχομένως κάτι πιο στιβαρό και μόνιμο και η δραστηριότητα και η χρήση του να αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής που θα τοποθετηθεί.

omada 12 είπε...

δεν είναι απαπαίτητο ότι η χρήση τούβλου η τσιμέντου θα επηρεάσει την πλαστικότητα του τοίχου.Επίσης πιστεύουμε πως όπως το τοίχος του Βερολίνου είναι εκεί ακόμα και αποτελεί σημείο ιστορικής,και όχι μονο, αναφοράς έτσι θα πρέπει να προσεγκίσετε και την δημιουργία και κατασκευή του τοίχου σας.