Σύλληψη, σχεδιασμός και κατασκευή ενός τοίχου, ο οποίος απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές, όπως αυτές προκύπτουν σε σχέση με μία αναφορά.
O τοίχος αποτελεί για την αρχιτεκτονική πρωταρχικό δομικό και συνθετικό στοιχείο. Δια-χωρίζει εσωτερικό και εξωτερικό, ιδιωτικό και δημόσιο, κλειστό και ανοιχτό και σηματοδοτεί την σχέση του κτηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο τοίχος ορίζει και παράγει χώρο, αποτελεί κυρίαρχο διαμεσολαβητή, σημαντικό φίλτρο και ταυτόχρονα όριο. Προσδιορίζεται από τις αρχές firmitas/venustas/utilitas και συχνά στην επιφάνειά του αντανακλώνται όχι μόνο οι κατασκευαστικές/μορφολογικές/λειτουργικές αντιλήψεις και δυνατότητες της κάθε εποχής, αλλά και οι ιδεολογικές.

Πολυξένη Μάντζου
Οικοδομική V & VI 2010-11 - Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

16/11/10

ΟΜΑΔΑ 2-ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΠΡΟΠΑΡΑΔΟΣΗ 16/11/2010















2 σχόλια:

ΟΜΑΔΑ 8 είπε...

Πρόκειται για έναν τοίχο που αρχικά θα λέγαμε ότι ορίζει μια πορεία. Η ένωση μιας ευθείας γραμμής με μια καμπύλη δημιουργεί διάσπαση και παιχνίδισμα στο χώρο, ενώ η χρήση του κεκλιμένου οριζόντιου τοίχου και η διαγώνια τοποθέτηση του ως προς τον κόλουρο κώνο εντείνουν την προβληματικότητα του χώρου και σε προκαλούν να τον ακολουθήσεις για να ανακαλύψεις το «τέλος» του. Σε όποιον εισέλθει στο εσωτερικό του κώνου τον περιμένει μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αφού οι καθρέφτες σε συνδυασμό με τα κυκλικά ανοίγματα εντείνουν την αίσθηση της ψευδαίσθησης.
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σας. Στην επόμενη παρουσίαση σας θα περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα και ως προς τα υλικά κατασκευής ενός τέτοιου τοίχου.

marianthi_k είπε...

Οι διαδρομές που ορίζονται από τις ανάγλυφες γραμμές στο δάπεδο, καθώς και ο κεκλιμένος τοίχος επιτυγχάνουν την προοπτική ψευδαίσθηση που επιθυμείτε. Η αντίθεση στη διαμόρφωση των δαπέδων που θέλετε να γίνει αντιληπτή μέσω της αφής είναι ασαφής, διότι γίνεται περισσότερο αντιληπτή μέσω της όρασης.
Θεωρούμε ότι μέσω του προσδιορισμού των υλικών όλων των επιφανειών θα μπορέσετε να ενισχύσετε κατά το στόχο σας και να αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει.